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Callinectes is a genus of decapod crabs whose members have a pair of flat rear legs (pereiopods) shaped like oars. Callinectes species also have a flat, broad carapace with a series of distinct teeth along the front, around the eyes and two terminal spines. The largest teeth are the “frontal teeth,” between 4 and 6 teeth located between the eyes. Some species vary in claw size, spines and coloration. The blue crab (Callinectes sapidus, from the Greek calli = “beautiful”, nectes = “swimmer”, and Latin sapidus =”savory”) is native to the western edge of the Atlantic Ocean from Nova Scotia to Uruguay and south Argentina. It has been accidentally introduced via ballast water; that is, sea water taken on or discharged by ships in order to accommodate changes in weight resulting from cargo loads, to Japanese and European waters and has been observed from the Baltic Sea, North Sea, Mediterranean Sea and Black Sea. The blue crab is an omnivore. It typically consumes thin-shelled bivalves, annelids, small fish, plants and nearly any other item they can find, including carrion, other blue crabs and human waste. They can deliver an extremely painful pinch and are noted for being particularly aggressive and difficult to handle safely. Even when out of the water, they will lunge towards movement they consider a threat. Like many species of crabs, male and female blue crabs can be distinguished by their “aprons”, or their abdomens. Male crabs have a long, narrow apron while mature female crabs have a wide, rounded one. Blue crabs are blue because their shell contains a number of pigments, including Alpha-crustacyanin, which interacts with a red pigment, Astaxanthin, to form a greenish-blue coloration. When the crab is cooked, the Alpha-crustacyanin breaks down, leaving only the Astaxanthin, which turns the crab red-orange.
Callinectes es un género de cangrejos decápodos cuyos miembros poseen un par de patas traseras aplanandas (pereiépodos) en forma de remos. Las especies de Callinectes cuentan también con un carapacho chato y amplio y con una serie distintiva de espinas a lo largo del mismo en el frente, alrededor de los ojos y dos espinas terminales. Las más grandes son las frontales; entre 4 y 6 entre los ojos. Algunas especies varían en cuanto a la longitud de éstas, sus pinzas y la coloración. El cangrejo Sirí (Callinectes sapidus, del griego calli = “bello”, nectes = “nadador”, y del latín sapidus = “sabroso”), es nativo de la márgen occidental del océano Atlántico; desde Nueva Escocia hasta Uruguay y el sur de Argentina. Ha sido introducido accidentalmente via lastre, es decir, mediante la absorción y eyección de agua salada a través de los barcos para acomodar el peso en la carga de los mismos, a aguas japonesas y europeas, observándoselo desde el Mar Báltico, Mar del Norte, hasta el Mediterráneo y el Negro. El cangrejo Sirí es omnívoro. Típicamente consume bivalvos de caparazón delgada, anélidos, peces pequeños, plantas y casi cualquier elemento alimenticio que puedan hallar, incluyendo carroña, otros Siríes y desperdicios arrojados por seres humanos. Pueden ocasionar una herida extremadamente dolorosa con sus pinzas y se caracterizan por su particular agresividad y la dificultad para agarrarlos. Aún si están fuera del líquido elemento se arremeterán hacia cualquier movimiento que consideren amenazante. Como muchas especies de cangrejos, los Siríes machos y hembras presentan un delantal abdominal que los diferencia. Los primeros lo tienen en forma estrecha y triangular, mientras que el de las últimas es más ancho y redondeado. La coloración de los Siríes es particular porque su caparacho contiene una serie de pigmentos entre los que se cuenta la Alpha-crustacianina que interactúa con un pigmento rojo, la Astaxantina para otorgarles una tonalidad azul-verdosa. Cuando el animal es cocinado, la Alpha-crustacianina se destruye, dejando solamente a la Astaxantina y volviéndolo naranja o rojizo.

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