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Marcela is a medium-sized aromatic annual herb that grows up to 1-1/2 m high. It produces small white flowers with yellow centers and serrated green leaves. It is indigenous to much of tropical South America including Uruguay, Bolivia, Brazil, Colombia, Ecuador, Guyana, Paraguay, Peru, Argentina, and Venezuela. It often springs up on disturbed soils and some consider it a weed. Marcela has been employed in herbal medicine for many years. Using the entire plant or just its flowers, a tea is prepared with 5 g of dried herb to 1 liter of boiling water. This infusion is a natural remedy for nervous colic, epilepsy, nausea, and gastric problems. It is also an anti-inflammatory, antispasmodic, menstrual promoter, sedative, and analgesic for gastric disturbances, liver problems, diarrhea, and dysentery. This same infusion (or a slightly stronger one) is used externally for rheumatism, neuralgia, sore muscles, and even menstrual pain. In some parts of the subcontinent the flowers are crushed and added to pillows as a natural sleeping aid. In Uruguay, 20 g of fresh flowers are infused in 1 liter of hot water and taken to help regulate menstruation and for asthma; also as an aid for digestion and diabetes. Marcela has been the subject of western research and many of its long-time uses in herbal medicine have been validated by scientists. In animal studies with mice and rats, macela demonstrated pain-relieving, anti-inflammatory, and smooth-muscle (gastrointestinal) relaxant properties internally without toxicity, in addition to anti-inflammatory and pain-relief actions externally. In vitro studies have demonstrated that marcela is molluscicidal (in a test used to ascertain its effectiveness against the tropical disease schistosomiasis), and active against Salmonella, E. coli, and Staphylococcus. It also has shown to be a strong antioxidant, to increases the flow of bile from the gallbladder, to help protect against liver damage and lower liver enzymes levels.
La Marcela es una hierba anual de porte medio que crece hasta 1-1/2 m de altura. Produce pequeñas flores blancas con centros amarillentos y hojas aserradas verdosas. Es indígena de muchas zonas que corresponden a la América del Sur tropical y subtropical, entre los que se incluye a Uruguay, Bolivia, Brasil, Colombia, Ecuador, Guyana, Paraguay, Argentina y Venezuela. A menudo crece en suelos perturbados por la acción humana y mucha gente la considera una maleza. La Marcela ha sido empleada en la medicina herbal por mucho tiempo. Usando la planta entera o solamente sus flores, se puede hacer un té preparado a partir de 5 g de la misma por litro de agua hirviendo. Dicha infusión es un remedio para los cólicos nerviosos, epilepsia, nauseas y problemas gástricos. Es también anti-inflamatoria, antiespasmódica, promotora menstrual, sedante y analgésica en problemas gástricos, hepáticos, diarrea y disenteria. Esta misma infusión (o apenas un poco más concentrada) se la usa para el reumatismo, neuralgia, dolor muscular y dolor menstrual. En algunas partes del subcontinente las flores son aplastadas y agregadas a las almohadas como ayuda para el sueño. En Uruguay, se suele infusionar 20 g de flores frescas en un litro de agua caliente para la regulación menstrual y asma; también como digestivo y antidiabético. La Marcela ha sido sujeta a varias investigaciones científicas en el hemisferio occidental y muchos de sus usos antiguos han sido enteramente validados. En estudios con ratas y ratones la marcela mitigó el dolor y contó con propiedades relajantes para el músculo liso del aparato digestivo. Análisis in vitro han igualmente demostrado que la marcela es también moluscicida (en un experimento realizado para comprobar su efectividad con la enfermedad tropical esquistosomiasis). También fue efectiva contra la Salmonella, E. Coli y los Estafilococos. Además de todo lo descrito esta hierba probó ser un fuerte antioxidante, incrementador de la secreción biliar y proteger al hígado y bajar sus niveles enzimales.

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