Skip navigation

Bahuinia candicans is a thorny, semideciduous tree that grows 5-9 m tall. Its leaves are 7-10 cm long, simple, coriaceous, halved at the top, and shaped like a cow’s hoof, which is distinctive to the Bauhinia genus. Its Spanish name, “Pata de vaca”, translates to cow’s foot. It produces large, drooping white flowers and a brown seed pod resembling that of Mimosa. It can be found in the subtropical rainforests of Uruguay , as well as in tropical zones of Brazil, eastern Paraguay, and northeastern Argentina. The Bauhinia genus comprises about 500 species of shrubs, small trees, and lianas in the tropics. The indigenous uses of Pata de vaca are not well documented, but it has long held a place in the Uruguayan herbal medicine. It has been described as hypoglycemic, a blood purifier and a diuretic, and has been used for over 60 years to balance blood sugar levels in diabetics (it is a highly regarded treatment for diabetes, even being called “vegetable insulin”). A leaf decoction is also used internally and externally for elephantiasis, as well as other skin problems. In South America it is also employed to alleviate other associated symptoms of diabetes (such as polyuria, kidney disorders, and other urinary problems). Pata de vaca leaves and tea bags are common items on pharmacy shelves in the South American subcontinent; traditionally, a leaf tea is drunk after each meal to help balance sugar levels.
Bahuinia candicans – más comúnmente conocida como Pata de vaca – es un árbol espinoso y semideciduo, que crece de 5-9 m. Sus hojas son de 7-10 cm de largo, simples, coriáceas, abiertas a la mitad en la parte anterior y con forma de pezuña de vaca (lo cual es un razgo distintivo entre todos los miembros del género Bahuinia). Produce grandes flores colgantes de color blanco y una vaina similar a la de la Mimosa. Puede hallarse en los bosques subtropicales de Uruguay, además de las regiones tropicales de Brasil, este del Paraguay y el noreste de la Argentina. El género Bahuinia comprende alrededor de 500 especies de árboles pequeños, arbustos y lianas en los trópicos. Los usos medicinales populares de la Pata de vaca no están demasiado bien documentados, pero sin embargo cuenta con un buen lugar en la herborísteria Uruguaya. Se ha descrito como un poderoso hipoglucémico, purificador de la sangre y diurético y desde hace 60 años se la ha estado empleando para equilibrar los niveles de azúcar en la sangre en los diabéticos (se la suele denominar “insulina vegetal”). La decocción de la hoja también se utiliza en Sudamérica para la elefantiasis y otras enfermedades de la piel; además de los síntomas asociados con la diabetes como lo son la poliuria, desórdenes renales y otros problemas urinarios. Las hojas de Pata de vaca y bolsas de infusión son ítems comunes en muchas farmacias de nuestro subcontinente; tradicionalmente un té de la misma se bebe luego de las comidas para mantener los niveles de glucosa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: